Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Sollicitatiegesprek: Vragen en antwoorden

Handige tips om je sollicitatiegeprek om te zetten naar een contract

Sollicitatiegesprek

Zou het niet geweldig zijn als je precies wist welke sollicitatievragen een wervingssmanager je zou stellen tijdens je volgende sollicitatiegesprek?

We kunnen helaas geen gedachten lezen, maar we geven je het volgende: De meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek, waarin wij voor jou in de kiem uitleggen hoe je deze het beste kunt beantwoorden om zo een sterk mogelijke indruk achter te laten.

Hoewel we niet aanraden om voor elke sollicitatievraag een standaardantwoord te hebben (in feite niet doen), raden we je aan om wat tijd te besteden aan wat je zou kunnen vragen. Dit zijn dingen waar wervingsmanagers echt naar op zoek zijn in je antwoorden, en wat er nodig is om te laten zien dat u de juiste persoon voor de baan bent.

Omdat deze sollicitatievragen zo vaak voorkomen, verwachten recruiters en wervingsmanagers dat je deze soepel en zonder aarzeling kunt beantwoorden.

Tip:Je hoeft je antwoorden niet uit je hoofd te leren. Wat je wel moet doen is nadenken over wat je gaat zeggen, zodat je niet ter plaatse komt’

Je reacties zullen sterker zijn als je weet wat je tijdens de sollicitatie kunt verwachten en een idee hebt waarop je wilt concentreren. Als je weet dat je hebt voorbereid, krijg je meer zelfvertrouwen en kun je stress tijdens het sollicitatiegesprek verminderen en voel je jezelf meer op het gemak.

Hieronder lees je de vier meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek, met advies en antwoord.

Sollicitatiegesprek: Vragen & antwoorden

Vertel me over jezelf
Dit is een van de eerste vragen die jouw waarschijnlijk wordt gesteld. Wees bereid om over jezelf te praten en waarom je een ideale kandidaat bent voor de functie. De interviewer wil weten waarom je bij uitstek geschikt bent voor de baan.

Probeer vragen over jezelf te beantwoorden zonder te veel of te weinig persoonlijke informatie te geven. Je kunt beginnen met het delen van enkele van jouw persoonlijke interesses en ervaringen. Deze moeten niet direct verband houden met werk. (zoals een favoriete hobby of een kort verslag van waar je bent opgegroeid, jouw opleiding en wat je motiveert)

Tip: Je kunt zelfs leuke weetjes delen en je persoonlijkheid laten zien om het sollicitatiegesprek een beetje interessanter te maken.

Voorbeeld van een antwoord: Ik doe meerdere keren per jaar mee aan liefdadigheidswandelingen. Onlangs heb ik de The Big Walk gedaan en ik heb ook een paar evenementen gepland voor de zomer en herfst. Ik loop na het werk en in het weekend met vrienden om te sporten. Ik geniet van de frisse lucht, nieuwe routes leren en contact maken met nieuwe mensen. Ik hou ook van het fondsenwervende aspect, wat goed van pas is gekomen in mijn werk. Ik heb geleerd hoe ik contact kan maken met mensen om hun betrokkenheid bij het goede doel te vergroten.

Waarom het werkt: Dit antwoord koppelt de hobby’s van de kandidaat terug aan vaardigheden. Deze zijn nuttig op het werk en toont aan dat ze een verantwoordelijke, gemeenschapsgerichte persoon zijn. Hobby’s waarbij fitnessactiviteiten betrokken zijn, tonen ook energie en toewijding aan gezondheid.

Waarom wil je deze baan?
Waarom ben je geschikt voor de functie? Wat zou je bereiken als je werd aangenomen? Deze interviewvraag geeft je de gelegenheid om de interviewer te laten zien wat je weet over de baan en het bedrijf, dus neem van de tijd om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf, zijn producten, diensten, cultuur en missie.

Wees specifiek over wat jouw geschikt maakt voor deze functie en noem aspecten van het bedrijf en de functie die jouw het meest aanspreken

Voorbeeld van een antwoord: ik wil deze baan omdat het de nadruk legt op verkoop en marketing, twee van mijn grootste vaardigheden. In mijn vorige baan verhoogde ik de omzet met 15 procent in wat destijds als een platte bedrijfstak werd beschouwd. Ik weet dat ik mijn tien jaar verkoop- en marketingervaring in dit bedrijf zou kunnen inbrengen en u zou kunnen helpen uw jarenlange groei voort te zetten.

Waarom het werkt: Dit antwoord is buitengewoon effectief omdat het een kwantificeerbaar voorbeeld gebruikt van de eerdere prestaties van de kandidaat op het gebied van verkoop en marketing, en de interviewer eraan herinnert dat hij of zij het bedrijf een decennium professionele, branchespecifieke ervaring kan bieden.

Sollicitatiegesprek

Sollicitatie vragen

Ben jij de beste kandidaat voor de job?
De wervingsmanager of recruiter wil weten of je over alle vereiste kwalificaties beschikt. Wees voorbereid om uit te leggen waarom jij de sollicitant bent die moet worden aangenomen.

Maak van jouw reactie een zelfverzekerd, beknopt, gericht verkoopgesprek waarin wordt uitgelegd wat je te bieden hebt en waarom je de baan zou moeten krijgen. Dit is een goed moment om de kwalificaties en de vereisten in de vacature te bekijken, zodat je een antwoord kunt opstellen dat aansluit bij datgene waarnaar de interviewer op zoek is.

Tip: ‘Selecteer vijf tot zeven van jouw sterke punten die nauw aansluiten bij de functie-eisen, en gebruik deze als kern voor uw antwoord over wat je als kandidaat onderscheidt.

Voorbeeld van een antwoord: Op basis van wat u heeft gezegd en van het onderzoek dat ik heb gedaan, is jullie bedrijf op zoek naar een administratief medewerker die zowel sterk is in interpersoonlijke vaardigheden als in technische vaardigheden. Ik geloof dat mijn ervaring op één lijn ligt en dat ik een goede match ben. Ik ben een effectieve communicator die bekwaam is in het geven van mondelinge presentaties, spreken aan de telefoon en communiceren via e-mail. Ik spreek ook vloeiend in een aantal relevante softwareprogramma's, waaronder contentmanagementsystemen en spreadsheetsuites. Ik zou graag mijn diverse vaardigheden in uw bedrijf willen brengen.

Waarom het werkt: Het antwoord komt overeen tussen de vereisten die de werkgever opsomt in de vacature en de kwalificaties en vaardigheden van de kandidaat, en laat de wervingssmanager zien waarom de sollicitant geschikt is voor de baan.

Hoe heeft u over deze functie gehoord?
Op het eerste oog een schijnbaar onschuldige sollicitatievraag, terwijl dit eigenlijk een perfecte gelegenheid is om op te vallen en je ‘passie voor en connectie met’ het bedrijf te tonen. Als je bijvoorbeeld via een vriend of een professionele contactpersoon over de functie te weten bent gekomen. Laat die persoon dan op naam vallen en vertel waarom je er zo enthousiast over was. Als je het bedrijf hebt ontdekt via een evenement of artikel, deel dat dan. Zelfs als je de vacature hebt gevonden via een willekeurig vacaturebord, deel dan wat je specifiek opviel over de functie.

Waarom wil jij je huidige baan verlaten (of heb je deze verlaten)?
Wees voorbereid met een antwoord op deze vraag. Je moet een antwoord geven dat eerlijk is en jouw specifieke omstandigheden weerspiegelt, maar het positief houdt. Zelfs als je onder moeilijke omstandigheden stopt, is dit niet het beste moment om wat als te veel informatie kan worden opgevat, met de wervingsmanager of recruiter te delen.

De wervingsmanager of recruiter wil weten waarom je je baan hebt verlaten en waarom je voor hun bedrijf wilt werken. Wanneer je wordt gevraagd waarom jij je huidige positie verlaat, blijf dan bij de feiten, wees direct en concentreer jouw antwoord op de toekomst, vooral als jouw vertrek niet onder de beste omstandigheden was.

Voorbeeld van een antwoord: Ik ben op zoek naar een grotere uitdaging en om mijn carrière te laten groeien, en ik had niet het gevoel dat ik evenveel aandacht kon besteden aan zowel mijn zoektocht naar werk als aan mijn fulltime werkverantwoordelijkheden. Het leek niet ethisch om van mijn vorige baan te verslappen om mijn zoektocht naar een baan uit te voeren, en dus verliet ik het bedrijf.

Waarom het werkt: deze potentiële werknemer illustreert hoe ze goed handelde door niet op werktijd naar een baan te zoeken. Er werd ook opgemerkt dat de potentiële werknemer haar carrière wil laten groeien en een grotere uitdaging wil aangaan, wat een compliment voor de wervingsmanager zou kunnen zijn.

Tweerichtingsverkeer

In een sollicitatiegesprek gaat het er niet enkelvoudig om dat de wervingsmanager of de recruiter van jou overtuigd raakt. Het is ook belangrijk dat jij erachter komt of de organisatie bij jou past. Voldoet de job aan jouw vooruitzichten of blijkt het toch anders te zijn? Samen kijk je of jullie bij elkaar passen. Jij mag dus ook nee zeggen als de baan anders is dan je verwacht had.

Meer veel gestelde vragen in een sollicitatiegesprek

Weet je niet zo goed wat voor vragen je nog meer kunt verwachten tijdens het gesprek?

Bekijk voor een uitgebreide lijst van meer dan 60 van de meest voorkomende interviewvragen de meest gestelde sollicitatievragen, tips om te reageren en voorbeeldantwoorden die je kunt gebruiken om te oefenen voor een sollicitatiegesprek.

Manieren om jezelf een aantrekkelijke sollicitant te maken

Met zo’n competitieve arbeidsmarkt is het logisch om te werken aan de manier waarop je jezelf presenteert en overkomt bij je potentiële werkgever.

Geef een geweldige eerste indruk: Een eerste indruk maak je maar één keer, zorg dus dat die goed is. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar.

Wees bewust van lichaamstaal: Non-verbale communicatie is een must. Wanneer je tijdens de sollicitatie je gesprekspartner ontmoet, onthoudt dan de kenmerken die jij als lichaamstaal wilt vertonen.

Verzamel aanbevelingen op je LinkedIn-profiel: Werk aan een goede online aanwezigheid. Het is mij opgevallen dat bedrijven kort voor de sollicitatie kijken op LinkedIn of Facebook.

Het stellen van vragen: Je moet ook bereid zijn om tijdens het interview vragen te stellen. Maak een korte lijst met vragen die je wilt weten over de baan en het bedrijf, klaar om aan je gesprekspartner te stellen.

Zelfreflectie: Dit is één van de belangrijkste dingen. Het is namelijk, helemaal niet erg om negatieve eigenschappen over jezelf benoemen. . 

Vond je dit een interessant artikel (sollicitatiegesprek: vragen & antwoorden) en wil je meer weten over de marketingtrends in de financiële dienstverlening? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Sollicitatiegesprek: Vragen & antwoorden


Meer weten?

Werving & selectie Groningen

Wat is werving & selectie?

Dankzij ons uitgebreide netwerk kan jij voor werving en selectie in Groningen prima bij Brainconsultant terecht.

Lees meer…

Open sollicitatiebrief

Hoe schrijf je de perfecte open sollicitatiebrief?

Een open sollicitatie is een sollicitatie bij een bedrijf waar je graag zou willen werken zonder dat er een concrete vacature is.

Lees meer…

Online sollicitatiegesprek

Tips voor een succesvol online sollicitatiegesprek

Wij hebben tips samengesteld voor video-interviews om om op te vallen tijdens je online-sollicitatiegesprek: 


Lees meer…