Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Salarisonderhandeling: dit zijn de 5 onmisbare tips

Salarisonderhandeling

Salarisonderhandeling

Er zijn maar weinig dingen die zo spannend zijn als de laatste fase van je sollicitatieprocedure – de periode waarin je alle stappen hebt doorlopen en eindelijk een officieel aanbod in handen hebt voor jouw droombaan. 

Je bent enthousiast over de rol en kunt niet wachten om te beginnen. Er is nog maar één ding dat je moet doen – en het is cruciaal voor jouw carrièresucces dat je het goed doet: de salarisonderhandeling.  

Hieronder vind je vijf onmisbare tips om jouw salarisonderhandeling tot een succes te maken! 

1. Doe onderzoek naar een marktconform salaris voor de desbetreffende functie

Na de eerste sollicitatierondes volgt het arbeidsvoorwaardengesprek. Bereidt je hierop voor door van tevoren een onderzoek te doen naar een overeenkomstig salaris voor de desbetreffende functie. Voor veel functies is er een collectieve arbeidsovereenkomst waarvoor er verschillende salarisschalen zijn vastgesteld. Heb je geen cao of salarisindicatie? Op internet kan je een salarischeck doen of het salaris bekijken via een salariskompas of salariswijzer.

2. Zeg niet meteen ja 

Het spreekt misschien voor zich, maar er zullen maar weinig werkgevers zijn die je meteen een definitief bod doen. Ga daarom nooit akkoord met het eerste voorstel – zelfs niet als het bedrag véél hoger is dan je had verwacht. Naast het feit dat je er nóg meer uit kunt halen, zegt direct akkoord gaan iets over hoe strijdlustig je bent. Als je nu laat zien dat je bereidt bent je ergens hard voor te maken, kun je daar later in je functie nog weleens van profiteren. 

3. Zeg niet meteen nee 

Dat je niet meteen ja moet zeggen, betekent niet automatisch dat je dan maar keihard nee moet roepen. Want het laatste wat je wilt, is een onprettige situatie creëren, waarin jij bij je standpunt blijft en verwacht dat je werkgever naar jou toe komt. Realiseer je dat het bij een salarisonderhandeling de bedoeling is om elkaar ergens in het midden te vinden. Geef dus een gegronde reactie: laat weten dat je zelf méér in gedachten had dan het geboden bedrag en waarom. Houd de stemming in ieder geval altijd positief.

4. Bepaal het laagste bod dat je wilt accepteren. 

Het weglooppunt bevestigt jouw verwachtingen tijdens het onderhandelingsproces. En als een werkgever je een lager salaris biedt, is het jouw taak om te zien of de potentiële werkgever het verhoogt. Als ze dat niet doen, loop je gewoon weg – zo simpel is het! Werkgevers hebben een tactiek om erachter te komen wat het laagste aanbod is dat ze je kunnen bieden door te vragen naar je laatst verdiende salaris. De logica is dat wat je eerder verdiende in het verlengde ligt van wat je nu accepteert.  

5. Kijk altijd naar het grotere plaatje 

Als je al zo ver in het sollicitatieproces bent gekomen, moet je één ding onthouden: Jouw potentiële werkgever heeft je een aanbod gedaan omdat jij de beste kandidaat bent. Dus verspil hun tijd of energie niet aan afdingen over onbelangrijke zaken. Laat zien dat je het meent!  

Één van de ergste missers die je kunt maken is, dat jij je potentiële werkgever niet hebt laten weten wat voor jou het belangrijkst is. Rangschik jouw prioriteiten en druk deze volgorde uit wanneer je met de onderhandelingen start. 

Wil je meer weten over hoe je het beste een salarisonderhandeling kan aangaan? Blijf dan op de hoogte en mis onze nieuwste artikelen niet!       

Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of  info@brainconsultant.nl.  We maken graag kennis met je!

Auteur: Mauro Cardinaal
Artikel over: Salarisonderhandeling: dit zijn de 5 onmisbare tips