Profileren tijdens je sollicitatie gesprek
Wij krijgen vaak vragen over hoe kun je je het beste profileren tijdens je sollicitatiegesprek. Voor vele voelt het zo positief mogelijk profileren van jezelf ongemakkelijk. Maar daar hoef jij je eigenlijk helemaal niet schuldig over te voelen! Sterker nog, het wordt van je verwacht en kan het zelfs noodzakelijk zijn voor een bepaalde functie.
Ik werk nu al 16 jaar in de arbeidsbemiddeling en volgens de teller heb ik bijna 2.500 sollicitanten gesproken in diverse vakgebieden. Ongeveer 75% financieel en de rest in de vakgebieden HR, Marketing & Communicatie, Facilitair, Secretarieel en IT.
Uiteraard heb ik een aantal verhalen hoe het niet moet:
- Ooit ben ik met een sollicitant naar een gemeente geweest. Daar hadden we een afspraak met het sectorhoofd Control voor een vrijgekomen functie van medewerker financieel beheer. Van tevoren heb ik het gesprek met de sollicitant goed voorbereid. De sollicitant had er zin in. Bij binnenkomst gaven wij het sectorhoofd een stevige handdruk en na wat koetjes en kalfjes ging het gesprek over naar de sollicitant. Het werd wat stilletjes na de eerste vragen en toen het Sectorhoofd opmerkte dat de sollicitant er toch wat witjes uitzag, kotste die pardoes een halve liter aan maaginhoud over het statige bureau van het sectorhoofd. We mochten van geluk spreken dat hij het sectorhoofd op enkele brokstukken na miste. Het interview werd gestaakt en via de mail hebben we nogmaals onze excuses aangeboden. Voor een second change was er geen tijd en deze sollicitant is het dan ook niet geworden.
- Op een willekeurige dinsdagochtend zat ik met een sollicitant bij het Regiokantoor van Post NL in Zwolle. Er was door een reorganisatie een tijdelijke vacature ontstaan voor boekhouder. De betreffende sollicitant was daar de geschikte persoon voor. Hij kende het financiële pakket, misschien een beetje overgekwalificeerd, maar dat vond hij geen probleem. Uiteraard hadden we het gesprek een dag van tevoren voorbereid en hij was er klaar voor. We ontmoeten elkaar voor het Regiokantoor in Zwolle en daar hadden we een gesprek met het afdelingshoofd financiën. Het gesprek liep goed en de sollicitant reageerde op een leuke manier op de vragen van het afdelingshoofd. Naar mijn mening iets te amicaal, maar onze gesprekspartner had daar naar mijn inschatting geen problemen mee. Het viel mij op dat de sollicitant wat rode vlekken in zijn hals had en zijn neus had een rode gloed. Niets aan de hand dacht ik nog bij mijzelf, wellicht had hij vanochtend nog een puist uitgeknepen. Na het gesprek gaven we elkaar de hand en het afdelingshoofd zou mij de volgende dag uitsluitsel geven of de sollicitant is aangenomen of niet. Op de parkeerplaats kwam ik erachter dat ik mijn tas was vergeten, dus ik snelde terug. Ik klopt op de deur en het afdelingshoofd deed open. Het eerste wat ik rook was een enorme dranklucht. Ik vroeg of het afdelingshoofd of hij dit ook rook. Tot mijn verbazing gaf hij aan dat hij niet iets vreemds rook. Vervolgens heb ik het daar maar bij gelaten, alleen heb ik diezelfde dag nog wel met de sollicitant zelf gebeld, met de opmerking dat het kantoor wel naar drank rook. Hij biechtte al snel op dat hij zo zenuwachtig was, dat hij voor het gesprek nog een fles wijn had leeg gedronken. Ik vond het ook niet vreemd dat hij uiteindelijk niet voor de functie in aanmerking is gekomen.
De wijze waarop je je kunt profileren tijdens je sollicitatie en hoe je overkomt is te sturen!
Tijdens de voorbereiding is het als eerste belangrijk om al jouw plus-punten, activiteiten en interesses uit het hoofd te leren. Een groot deel van het sollicitatiegesprek zal gaan over de functie-eisen en jouw geschiktheid. Zorg dus dat je in staat bent om hier vragen over te beantwoorden. Deze zijn altijd te vinden in de vacature.
Ook je hobby’s en/of nevenactiviteiten kunnen aansluiten of de functie-eisen van de desbetreffende vacature. Vereist de functie bijvoorbeeld leidinggevende capaciteiten en jij geeft al enkele jaren conditietraining aan een groep mensen? Geeft dit dan als voorbeeld. Hoe meer voorbeelden jij paraat hebt, hoe beter je sollicitatie gaat verlopen.
Inhakend op voorbeelden is het belangrijk om deze voor te bereiden aan de hand van de STAR methode. Dit is omdat de STAR methode een veelal gebruikte interviewmethode is.
Als laatste is het belangrijk een vraag voor te bereiden. De slotvraag van eind menig sollicitatiegesprek is namelijk; ‘heb jij zelf nog vragen?’
Verdere tips:
- Zorg ook dat je de minpunten gereed hebt
- Verdiep je in het bedrijf
Wanneer je deze tips toepast kun je al zeker weren dat het je gelukt is jezelf goed te profileren tijdens je sollicitatie.
Wees niet jezelf, maar toon de beste versie van jezelf!
Wil jij niets aan het toeval overlaten als je gaat solliciteren voor die ene gave baan? Lees onze tips dan maak je een goede kans om op gesprek te mogen komen.
Vond je dit een interessant artikel (Profileren tijdens je sollicitatie) en wil je alles weten over solliciteren naar jouw droombaan? Neem contact met ons op en we zullen je alle ins-en outs erover vertellen! Ons persoonlijk spreken? Dat kan ook! Neem gerust contact met ons op via +31 (50) 211 07 17 of info@dev.brainconsultant.nl. We maken graag kennis met je!
Benieuwd naar andere gerelateerde artikelen, neem een kijkje op onze nieuws pagina!