Skip to content
Login kandidaat

Login opdrachtgever

Domotica: ‘Zeg hallo tegen Alexa’

‘Alexa dim de lichten’ of ‘Alexa voorverwarm de oven op 220 graden’. Klinkt dit bekend? Ja, het gaat over smart home devices. Smart home devices zijn helemaal van deze tijd, je ziet steeds meer domotica (huisautomatisering). Domotica komt vooral in de vorm van spraakbesturing op de markt. Het doel is om zoveel als mogelijk apparaten of mechanismen te besturen vanuit één centraal punt. Hierbij kun je denken aan je mobiel, smart tv, oven, garagedeur, lichten in huis en nog veel meer.  

Domotica dagelijksleven

Hierbij schets ik een aantal voorbeeld situaties waarbij je deze smart home apparaten privé kunt gebruiken. Heb je net pasta op het vuur gezet en moet het 10 minuten koken? Vraag Alexa om een timer te zetten voor over 10 minuten. Wil je naar Ed Sheeran luisteren, vraag Alexa om die ene album van Ed op te zetten. Het weer even bekijken, vraag het aan Alexa en je hoort de weersvoorspelling voor tussen 14:00 en 17:00. Er zijn zoveel mogelijkheden waarbij deze smart home apparaten een toevoeging kunnen zijn aan je dagelijks leven.

Domotica staat voor gebruik binnen huis, maar dat betekent nog niet dat het niet op kantoor gebruikt kan worden. Zakelijk zou je domotica ook zeker binnen je bedrijf kunnen implementeren. Hierbij kun je denken aan een ruimte die 10 minuten voordat jij je vergadering hebt gaat opwarmen of dat je naar behoefte de lichten in verschillende ruimtes gepland kunt besturen of Alexa gebruiken als een openbare opslag, waardoor je alleen nog hoeft

Op het moment zijn de meeste huizen of kantoren nog niet volledig gedigitaliseerd, dat betekent ook dat we deze smart home devices op het moment nog niet naar volle potentie kunnen gebruiken. Je kan bedenken dat, wanneer alles dat nu nog handmatig geregeld gekoppeld wordt aan één besturingssysteem, je samenwerking en efficiëntie op een heel ander niveau mogelijk zal maken.

Auteur: Leyla Haji-zade